Hållbarhets-redovisning

Hållbarhet är både trivsamt och lönsamt.

 

Vi på Stabilisator gör allt vi kan för att bidra till ett hållbart samhälle där både företag och människor mår bra. Internt fokuserar vi på att skapa en trygg arbetsmiljö och erbjuda bra anställningsvillkor. Externt samlar vi alla våra insatser i en hållbarhetsredovisning som vi använder för att inspirera andra att komma igång med sitt hållbarhetsarbete.

Om du vill komma igång med ert hållbarhetsarbete hjälper vi gärna till. Vi kan hjälpa dig att forma en hållbar värdegrund, peka dig i rätt riktning och skapa en hållbarhetsredovisning (så att du kan visa allt bra ni gör).

 

Vad innebär hållbarhet?

Om du tänker på miljö är du inte ensam. De flesta tänker på rengskogen, vidsträckta fjäll och storslagna hav. Men det finns två dimensioner till av begreppet hållbarhet.

  • Socialt – människors grundläggande behov

  • Ekonomiskt – hållbar ekonomisk tillväxt

  • Miljö – hur vi nyttjar jordens resurser

Vanliga frågor

  • En hållbarhetsredovisning eller hållbarhetsrapport är ett sätt att visa upp och klargöra vad ett företag har uppnått i sitt arbete för en långsiktigt hållbar utveckling. I redovisningen beskriver man öppet sina ambitioner och sitt arbete med att bidra till en långsiktig hållbar utveckling. Innehållet ska belysa både positiva och negativa effekter av verksamheten. Förutom att driva hållbarhetsfrågor framåt gör rapporten det lättare att värdera företag utifrån ett helhetsperspektiv och inte enbart utifrån ekonomiska resultat.

  • En genomtänkt hållbarhetsredovisning är en värdefull kommunikationskanal som bygger ett starkare varumärke. Forskning visar att hållbarhetsrapportering är en drivande faktor för företags hållbarhetsarbete och näringslivet är en viktig pusselbit om samhället ska kunna uppfylla de globala målen till år 2030.

  • Det är bara de största bolagen som har en skyldighet enligt lag att upprätta en hållbarhetsredovisning. Bolagen ska, förenklat förklarat, ha mer än 250 anställda, 175 miljoner i balansomslutning och en nettoomsättning på mer än 350 miljoner.

    Däremot tror vi att detta är något som kommer att bli allt viktigare för även de små företagen, även om man inte har ett lagkrav som styr.

  • En hållbarhetsredovisning presenterar information om ert hållbarhetsarbete under det senaste räkenskapsåret. Redovisningen ska enligt lagen om hållbarhetsrapport behandla fem olika områden: miljö (exempelvis användning av energi och vatten), sociala och personalrelaterade frågor (exempelvis jämställdhet, arbetsvillkor) samt mänskliga rättigheter och motverkandet av korruption.

    Om ditt företag inte är skyldig enligt lag att lämna en hållbarhetsrapport kan du själv välja vilka områden som du tycker är aktuella för just ditt företag.

 

Vill du veta mer om hållbarhets-redovisning?

Petra har hjälpt många bolag att lyckas med sitt hållbarhetsarbete. Om du vill veta mer eller ha hjälp att komma vidare är det Petra du ska kontakta.

petra@stabilisator.se